Rågsurdegsgrund - recept
vätska&tilltugg. /
2012-03-12 / 22:20:12


Jag har känt mig väldigt baksugen under de senaste dagarna, så för någon timme sedan förberedde pappa och jag en rågsurdegsgrund. Tanken är att vi sedan ska kunna baka goda baguetter och lantbröd när surdegsgrunden är klar. Receptet är taget ur en receptbok hemifrån, och lyder som följer:
"Dag 1: 1 dl ljummet vatten, ½ dl rågmjöl
Rör ihop vatten och mjöl i en glasburk som rymmer minst ½ liter. Lägg på ett lock (men skruva inte fast det så att det blir tätt) och ställ burken på ett varmt ställe, gärna 20-25 grader. Jag brukar använda skåpet ovanför kylen, där brukar det vara lagom varmt. Låt blandningen stå i 3 dygn. Skaka försiktigt på burken morgon och kväll.
Dag4, morgon: 1 dl ljummet vatten, 1 dl rågmjöl.
Tillstätt vatten och mjöl och rör om. Blandningen kommer nu att bli lite tjockare.
Dag 4, kväll: 1 dl ljummet vatten, 1 dl rågmjöl
Nu bör jäsprocessen ha kommit igång och surdegen bör ha vuxit en hel del. Om jäsprocessen inte kommit igång, låt den stå ytterligare 10-12 timmar innan du fortsätter. Doften är dock inte enbart angenäm, och surdegen behöver fortsätta utvecklas för att den ska bli stark. Häll ut allt utom cirka ½ deciliter, fyll på med mer mjöl och vatten och rör om.
Dag 5, morgon: Om surdegen efter 10-12 timmar har rest sig ordentligt och har en konsistens som liknar chokladmousse är din surdegsgrund klar." - Surdegsbröd av Martin Johansson
Spännande! ♥


Jag har känt mig väldigt baksugen under de senaste dagarna, så för någon timme sedan förberedde pappa och jag en rågsurdegsgrund. Tanken är att vi sedan ska kunna baka goda baguetter och lantbröd när surdegsgrunden är klar. Receptet är taget ur en receptbok hemifrån, och lyder som följer:
"Dag 1: 1 dl ljummet vatten, ½ dl rågmjöl
Rör ihop vatten och mjöl i en glasburk som rymmer minst ½ liter. Lägg på ett lock (men skruva inte fast det så att det blir tätt) och ställ burken på ett varmt ställe, gärna 20-25 grader. Jag brukar använda skåpet ovanför kylen, där brukar det vara lagom varmt. Låt blandningen stå i 3 dygn. Skaka försiktigt på burken morgon och kväll.
Dag4, morgon: 1 dl ljummet vatten, 1 dl rågmjöl.
Tillstätt vatten och mjöl och rör om. Blandningen kommer nu att bli lite tjockare.
Dag 4, kväll: 1 dl ljummet vatten, 1 dl rågmjöl
Nu bör jäsprocessen ha kommit igång och surdegen bör ha vuxit en hel del. Om jäsprocessen inte kommit igång, låt den stå ytterligare 10-12 timmar innan du fortsätter. Doften är dock inte enbart angenäm, och surdegen behöver fortsätta utvecklas för att den ska bli stark. Häll ut allt utom cirka ½ deciliter, fyll på med mer mjöl och vatten och rör om.
Dag 5, morgon: Om surdegen efter 10-12 timmar har rest sig ordentligt och har en konsistens som liknar chokladmousse är din surdegsgrund klar." - Surdegsbröd av Martin Johansson
Spännande! ♥
Kommentarer
Trackback